pondělí 9. ledna 2017

Z knihovny: Malý domeček plný koleček


Tuhle knihu znám z dětství! jásal čtecí tatínek, když doma poprvé spatřil novou knížku z knihovny. Není divu oblíbená kniha se dočkala několika vydání a dostala se do rukou mnoha dětem.

Malý domeček plný koleček* je především titulem, který má dětem v předškolním věku pomoci s poznáváním hodin. 


Do každého výjevu na dvojstránce jsou zakomponovány hodiny s pohyblivými ručičkami. Určitý čas je pak spojen s konkrétními denními úkony dvou dětí. 


Malíř Václav Kubašta namaloval děti při ranním vstávání, na cestě do školy a do města, při obědě, odpolední hře s míči i při večerním usínání. Ilustrace jsou doplněny trefnými a povedenými verši M. Šindelářové-Voříškové. Děti si prostřednictvím knihy zafixují časové mezníky a lépe pochopí plynutí času. (V nejnovějším vydání je již text Eduarda Škody. Nečetla jsem ho, ale domnívám se, že původní verše přišly vydavatelům archaické; podle mě jsou i pro děti dnešní doby vhodné, líbí se nám moc.)

Náš malý čtenář se samozřejmě ve svém věku hodiny ještě poznávat neučí. Pohyblivé ručičky jen obdivuje, zato nové verše a obrázky poznává rád. A pokud se týkají všednodenností, tak to platí dvojnásob. Tato kniha u něj zájem vzbudila až při druhém čtení, a ne ledajaký. Enormní, četli jsme ji mockrát dokola. Na první dvojstraně človíček provádí s chlapcem ranní rozcvičku (a povzbuzuje k tomu i předčítače). Když si děti v knize házejí venku s míči, bere taky pomyslně do ruky balony ze stránky a vyhazuje je jako ke stropu. 

Malý domeček plný koleček jsme si skutečně oblíbili; ani se nám s ním nechtělo loučit. A tak jsem se vydala do antikvariátu, co kdyby náhodou... A víte, co? Byl tam! Už už jsem málem odcházela s prázdnou, když jsem obrázek ciferníku s holčičkou uviděla zastrčený na jiné poličce. 

Vpravo opotřebovanější z antikvariátu.
Ano, už je velmi opotřebovaná, a navíc  chybí ji hodinové ručičky. Ale to nevadí. Pořídíme jí obal, místy zpevníme vazbu a ručičky zkusíme vyrobit. 


A tak máme svůj Malý domeček plný koleček. A jako bonus navíc – nové slovo v človíčkově aktivní slovní zásobě. Když jsme si úlovek z antikvariátu přinesli domů, důležitě pokyvoval, ukazoval na knihu a říkal: bazar

A co vy? Znáte ji z dětství? :-)


*Starší vydání pocházejí z bratislavského vydavatelství Mladé letá / Osveta; obě publikace, které jsem měla v rukou, jsou zřejmě ze 70. let.








2 komentáře:

Milí čtenáři blogu, děkujeme za vaše komentáře, tipy a postřehy.