neděle 19. února 2017

Z knihkupectví: Jak si uděláme zeměkouli


Po téhle krásné knize jsem už nějakou dobu pokukovala. Připomíná mi totiž jednu knížku z dětství; čítávala jsem si v ní o zákonitostech přírody a počasí, třeba jak vzniká déšť a jak se projevuje bouřka. Vzpomínám si, že byla jen v sešitové vazbě, ale nesmírně poutavá. Obdobné téma jedinečně zpracovaly Milena Lukešová a Katarína Ilkovičová (ilustrace) v knize Jak si uděláme zeměkouli (z roku 2012). 




Autorka Milena Lukešová před dětskýma očima doslova vybuduje vesmír. S dominantní hvězdou Sluncem a kamarádsky vyhlížející planetou Zemí. Srozumitelně dětem vysvětluje, jak se svět otáčí, jak jsou pro život na Zemi důležité Slunce a vzduch. Až z té křehké a zároveň silné a dokonalé vesmírné symbiózy  představené přímočarou dětskou formou, mrazí. 




Z výstižného a dobře graficky zpracovaného textu, místy doplněného svěžími verši, a z povedených ilustrací se ale děti dozvědí nejen o postavení Slunce a Země ve vesmíru. Autorka Milena Lukešová (která mimochodem dostala ocenění Zlatá stuha za celoživotní novátorský přínos pro dětskou literaturu) šla v tématu do hloubky a osvětluje dětem, jak vznikají roční období a časové úseky či denní doby. 




Zejména v závěru je patrný apel na šetrný přístup k Zemi. Autorka zdůrazňuje potřebu čistého vzduchu a planety a vzbuzuje v dětských čtenářích ekologické cítění  a to v době smogové není od věci...





Našemu malému čtenáři se moc líbí ilustrace. Na poznávání dalších rozměrů knihy má dost času. Titul Jak si uděláme zeměkouli je vhodný pro děti od čtyř let. Pokud však vynecháte vesmírné složitosti, anebo je zjednodušíte, pak zejména obrázky udělají radost i dětem mladším. 

Kniha se nám nesmírně (vesmírně) zamlouvá! :-)

Za její zaslání děkujeme nakladatelství Portál. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí čtenáři blogu, děkujeme za vaše komentáře, tipy a postřehy.