pátek 17. února 2017

Z knihkupectví: Všichni píšou o zvířátkách



Když jsme si vyzvedli na poště zásilku, vůbec jsme netušili, co v ní je. Uvnitř byl balíček převázaný mašlí, a když jsme ho rozbalili, vykoukla na nás tahle krásná kniha. 


Hned jsme v ní začali zvědavě listovat a za chvíli jsme měli jasno. Velký zvířecí sněm a velkolepé setkání básníků napříč generacemi  to je básnická sbírka pro děti Všichni píšou o zvířátkách


Práci vybrat a uspořádat básně pětatřiceti autorů si dala Zuzana Špůrová (v knize najdete také její texty). Povedenými ilustracemi sbírku z roku 2012 (nakladatelství AXIÓMA) doplnila Lenka Vybíralová



Zuzana Špůrová uvedla do jedné společnosti jména jako František Hrubín, František Halas, Jan Skácel, Ivan Blatný nebo Ivan Martin Jirous, Daniela Fischerová či Pavel Šrut. Autorka v předmluvě nastiňuje vznik sbírky; zmiňuje i zajímavé prolínání tvorby starší s mladší a aktuální. A myslím, že měla při výběru šťastnou ruku. Zvoleným básním, i když dobu jejich vzniku od sebe mnohdy dělí desítky let, to vedle sebe sluší. 

Všichni píšou
o zvířátkách,
každý jinak,
tak to je. Při čtení
vám vlezou
do vašeho
pokoje...*

Všichni autoři mají jedno společné: zvířata je inspirovala natolik, aby o nich veršovali. Nápaditě, nevšedně, vtipně a hravě.


Celek by ovšem nebyl úplný nebýt vhodných ilustrací. A obrázky Lenky Vybíralové takové jsou – jemné, střídmé a hravé, sbírku doplnily skvěle. 

Verše je vhodné, podle autorky, předčítat dětem od dvou let. Zalíbily se i malému čtenáři. Rád básně poslouchá, zatímco si hraje. Některým veršům se směje a chce je slyšet opakovaně.


Zaujal nás také skvěle řešený rejstřík. Najdete ho v závěru knihy a dobře poslouží, pokud si chcete přečíst báseň o určitém zvířeti nebo si chcete vyhledat tvorbu konkrétního autora:





Děkujeme za krásný dárek! :-)

*Špůrová, Z., Vybíralová, L.: Všichni píšou o zvířátkách. AXIÓMA, Praha 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí čtenáři blogu, děkujeme za vaše komentáře, tipy a postřehy.