středa 8. března 2017

Ešte božtek, mama... / O čtení: Čteme ve slovenštině


Zkoušeli jste dětem předčítat ve slovenštině?

Zažila jsem malé déjà vu, když jsem na rodinné návštěvě spatřila slovenský titul Ráno, keď vstávam. Jako malá jsem knihu určitě musela mít nejednou v ruce. Mé nadšení ze shledání bylo asi více než patrné, a tak jsme si útlou knížku s jednoduchými verši a milými obrázky s laskavým svolením mohli odnést na čas domů. Ráno, keď vstávam je prvním dílem ze čtyřdílné série. Každý pojednává o jiné denní době a o tom, jak je prožívá malá holčička. Ranní díl je o probouzení, hygieně, snídani a vypravování do školky:






Vzhledem k zájmu a nadšení, které knížka vzbudila u človíčka, jsme dostali k zapůjčení i další díl série, Večer, keď idem spať. Holčička se v něm loučí se zvířaty, které mile ubezpečuje, že se nemusí noci bát, a samá ulehá do své postýlky:















A co malý čtenář a slovenština? Vztah velmi dobrý. Vlastně ani nemrkl, když poprvé slyšel text v jiném jazyce. Zřejmě díky blízkosti slovenského jazyka češtině, díky schopnosti dětské hlavičky snadněji přijmout nový jazyk, díky slovenskému dědečkovi i díky krásným ilustracím.

Ale každé další přečtení ho více a více k textu poutalo. Předčítala jsem schválně pomaleji než obvykle a malý čtenář pozorně naslouchal. Některé tvary chtěl slyšet opakovaně a některé v něm vzbuzovaly pobavení (věta: Čo tam čušíš? mu vždy vykouzlila úsměv na tváři.)

Závěrem: Zapůjčené díly u nás měly asi tři sta předčítacích repríz (tolik ne, ale skoro určitě) a úplně nás okouzlily. Knížečky jsou jedním slovem milé. Škoda že jsou k nesehnání!





Sérii vydalo slovenské nakladatelství EGMONT v roce 1992. Námět převzalo z německého originálu z roku 1988, verše do slovenštiny přebásnila Natasa Ďurinová.




5 komentářů:

  1. jee, to som rada, že skúšate čítať v slovenčine. A úžasný blog máte. Hlavne tie tituly z antikvariátov. Krásny výber.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za pochvalu. ;-) Slovenština, krásný a mě blízký jazyk to je. A tolik krásné inspirace na Vašem blogu! A spousta češtiny. Těším se, až budu mít chvilku a počtu si u Vás. :-)

      Vymazat
  2. Pasta frka na licka, smeje sa mi kacicka.
    To bolo tiez v knizke Rano, ked vstavam. Pamatam si text od decka, dakujem za vas blog, ze som sa dopatrala k nazvu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den neviete kde by som mohla kúpiť tieto knihy ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, bohužel, nikde jsem na ně nenarazila (sama jsem je měla pouze půjčené v rámci rodiny), snad budete mít více štěstí. Mějte se pěkně.

      Vymazat

Milí čtenáři blogu, děkujeme za vaše komentáře, tipy a postřehy.