středa 15. března 2017

Z knihovny: Pejsek a kočička – láska na první pohled


Čteme pana Čapka. Josefa. O pejskovi a kočičce, Jak psali psaní. Vypůjčili jsme si verzi se zjednodušeným textem. Výborně se hodí pro první předčítání obsáhlejšího (i když zkráceného) příběhu.

Kniha vyšla v roce 2004 pražskému nakladatelství Baset, je zpracována podle kresleného filmu Eduarda Hofmana na motivy Josefa Čapka. 

O čem díl Jak psali psaní je, zřejmě není třeba připomínat. Protože však blog má i zahraniční čtenáře, alespoň v krátkosti zmíním, že jde o skvěle vypointovaný příběh (jak jinak u Čapků):

Pejsek s kočičkou místo lenošení v posteli během zimního dne napíšou dětem dopis. Než se s ním vydají na poštu, pejsek zatouží po voňavém syrečku, uloženém na polici. Když se vracejí z pošty, zjistí, že jim sníh zasypal domeček. Pejsek ho dokáže vyhrabat jen díky vůni odřeknutého syrečku...


Známá edice nakladatelství Baset (mimochodem vychází i v překladech do angličtiny, němčiny a francouzštiny) je úžasná pro nejmenší čtenáře (zmíněný díl čteme od roka a půl). Knížky jsou na jedné straně plné ilustrací, což malým dětem velmi vyhovuje. Zároveň se k nim ale dostane také autorovo psané slovo, jeho typický styl se všemi jedinečnostmi, humorem, citlivostí, slovními obraty a skvělými dialogy. (Klasické Povídání o pejskovi a kočičce obsahuje méně obrázků a textu více, zřejmě by jej zvládly až o trochu starší děti.)




Na tyhle chvíle ve čtenářském vývoji človíčka jsem se moc těšila. Děťátko sedí od první do poslední stránky velké knihy jako přikované, hltá příběh a na tvářičce se mu značí, jak jej intenzivně prožívá. Jakmile si pak příběh trochu osvojí, doplňuje a napovídá. (Haf nevidí domeček, kroutí nešťastně hlavou malý čtenář; jakmile se objeví kousek střechy, kterou pejsek vyhrabal ze sněhu, upřímná radost je až hmatatelná, je pyšný na pejska...)





Mezi malým čtenářem a postavičkami střapatého pejska a bílé kočičky to okamžitě zajiskřilo. Vyžaduje číst i omalovánku v zadní části knihy, která slouží jako upoutávka na další díl edice (Jak myli podlahu). Pak si hraje na kočičku  nechává se jako umývat v neckách (lavoru) a chce být věšen na šňůru jako prádlo. :-)

Nemůžeme se dočkat, až se nám do rukou dostanou další díly! A těšíme se až časem sáhneme také po klasickém Povídání o pejskovi a kočičce s úplným textem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí čtenáři blogu, děkujeme za vaše komentáře, tipy a postřehy.