úterý 28. března 2017

Z knihovny: Zimní knížka pro Lucinku

Varování: Pokud již nemůžete ani vidět sníh, sněhuláky, rukavice a kulichy, raději nečtěte dále. :-)

Zimní knížka pro Lucinku - napsala Milena Lukešová, ilustrovala Jana Sigmundová; jde o 2. vydání z roku 1983

Ale když jsme tento umělecko-naučný knižní poklad uviděli v knihovně, ač už zima byla skoro minulostí, nemohli jsme si ho nepůjčit. 

Od té doby náš malý čtenář přenáší velkoformátovou Zimní knížku pro Lucinku po bytě a chce ji číst a číst. 



Grafická stránka knihy mě zaujala na první pohled. Text se prolíná s kresbami, občas vyskočí mimo řádek a tvarem významově doplní popisovanou situaci. Ilustrace jsou specifické  částečné  použité tak zřejmě proto, aby se ve velkém zapojila také dětská fantazie. 

Příběh je velice plastický, čtenář má pocit, že je skutečně s malou Lucinkou u babičky a kolem něj doslova vyskakují všechny předměty, které holčičku obklopují (a které s ní přirozeně komunikují). Opravdovosti a živosti vyprávění nahrává hra se slovy, časté použití zvolacích vět, citoslovcí, zvukomalebných slov...

Vyprávění samo o sobě je také milé. Tatínek zaveze dcerku k babičce. Lucinka na venkově prožije zasněžené Vánoce, se vším, co k nim a k zimním radovánkám patří, i všelijaká dobrodružství se svým kocourkem Dominikem. Po Vánocích se dozví, že se jí narodil bratříček, a rodiče se pro ni vrátí. 










Knihu doplňuje obrázkový slovníček  děti v něm mohou poznávat věci, které jsou typické pro městský Lucinčin byt, i venkovské stavení u babičky, které jsou vlastní dědečkovi nebo psovi Sultánovi. 







Kniha je doporučena dětem od pěti let. Ale to by byla škoda ji nepředčítat dříve! Své si v ní najdou i daleko mladší děti. 

Zimní knížku pro Lucinku najdete v knihovnách, a pokud budete mít velké štěstí, tak snad i v nějakém antikvariátu. Ale v prodeji je další Knížka pro Lucinku (ne zimní!) Mileny Lukešové a Jany Sigmundové (jde o nové vydání knihy ze 70. let, dříve známá jako letní). Věřím, že jméno Mileny Lukešové je zárukou, že bude také tak skvělá jako tato zimní verze...

Pěkný jarní den! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí čtenáři blogu, děkujeme za vaše komentáře, tipy a postřehy.