pondělí 15. května 2017

Z knihovny: Dům myšek

Malý čtenář se nastěhoval do Domu myšek. No, alespoň si tak už nějaký ten pátek připadáme. Kde se doma hneme, číhá na nás ta velká kniha a malý čtenář volá: Myšky! Myšky!

Dům myšek u nás vydal Meander v roce 2016; faktické informace v článku pocházejí z webových stránek nakladatelství.
O nevšedním knižním projektu holandské autorky Kariny Schaapman už toho bylo napsáno hodně. Její myšky Sam a Julie uchvátily děti v mnoha zemích. Když jsem knihu spatřila v knihovně, neváhala jsem a zapůjčila ji. 

Titul stojí na fotografiích skutečného myšího světa, který autorka vytvořila. Zajímalo mě, jak si s jeho výrobou poradila. Skvěle! Vypadá to, že Karina Schaapman má velký cit pro detail, a tak v myším domě najdete vše od krabic s banány, přes gramofonové desky až po plně vybavené řeznictví nebo pekárnu. Její myší svět je tak dokonale promyšlený, že při čtení příběhů jste si jistí, že ty myši  (které jsou také autorčina práce) tam opravdu žijí vlastním životem.


Dům, který je ve skutečnosti ještě rozsáhlejší než na fotografiích v knize (má přes 100 pokojů, chodby, venkovní prostory), autorka vyrobila z kašírovaných kartonových krabic. Takže z krabic polepených více vrstvami, navíc dále doplněných o různé povrchy  dlažbu, parkety a jiné. Výsledek je opravdu věrohodný. Autentičnost umocňují také originální textilie, záclony, deky aj., ušité z látek z 50.70. let. 

Autorka tvořila myší dům, spoustu malých komůrek, spoustu mini vybavení, a přitom ji napadaly příběhy. Kapitoly mají různou délku. Jsou o každodenních malých dobrodružstvích myšek-dětí Julie a Sama. Pro mě jsou v knize nejzajímavější fotografie myšího světa, příběhy je doplňují. 













Prohlížení myších komůrek se stalo novou zábavou malého čtenáře. Baví ho nahlížet do myší prádelny, do obchodu se smíšeným zbožím, do pokoje houslisty nebo do nočních prázdných místností osvětlených lampami. Poukazuje na detaily a stále vyhledává kapitoly, které si oblíbil. Pořád dokola předčítáme o tom, jak myšky Sam a Julie pekly palačinky, praly prádlo nebo šly na oslavu narozenin. 

U nás se stala velmi oblíbenou. 

Úspěšný projekt holandské autorky má pokračování, v dalších dílech se myšky Sam a Julie vydávají do divadla nebo do cirkusu. 

Pokud vás zajímá, jak vypadá myší svět v celé své velikosti, fotografii si můžete prohlédnout například tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí čtenáři blogu, děkujeme za vaše komentáře, tipy a postřehy.