pátek 9. června 2017

Z knihkupectví: Moje malé příběhy Montessori - Zraněný ptáček




Nevím, jestli mě zaujala více jednoduchost krásných ilustrací nebo ptačí téma. Ale byla jsem si jistá, že malého čtenáře tento poetický příběh v tomto přímočarém podání určitě zaujme. 

Zaujal. Četli jsme mockrát. Pak nahlíželi do encyklopedie ptáků a o příběhu si dopodrobna povídali...


Dvě dívky Linda s Emou se dostanou do situace, kdy se snaží pomoct zraněné sýkorce modřince. Maminka jim ukáže správný směr a nechá je, aby se na pomoci podílely. Děti se naučí, jak novou všednodenní situaci zvládnout a jak ji dobře vyřešit. 

Knížka otevírá několik témat, o kterých se dá debatovat. Předčítači si mohou s dětmi povídat o jednotlivých krocích záchrany, o zásadách při nalezení zraněného zvířete či o svobodě zvířat a o ochočení. Líbí se mi, že příběh děti nabádá k zaměřování se na detail a k samostatnému uvažování. Publikace také inspiruje k výrobě pomůcky k odlákání ptáků od skleněné plochy okna a směruje k dalšímu poznávání ptactva. 












Knížka je součástí čtyřdílné sady Moje malé příběhy Montessori (Zraněný ptáček, Procházka, Svačina a Úklid). Z francouzského překladu je letos vydalo nakladatelství Svojtka (autorky Eve Herrmann, Roberta Rocchi, přeložila Kateřina Kyslíková).

Publikace také dobře poslouží dětem, které se učí číst. Písmo je větší a textu na stránkách není mnoho. 

Nám je knížka o zraněném ptáčkovi velmi sympatická, a nejen proto, že je „Montessori“ . :-) Ilustrace jsou čisté, jemné, až máte chuť vzít tužku a něco si taky načrtnout... :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí čtenáři blogu, děkujeme za vaše komentáře, tipy a postřehy.