sobota 28. ledna 2017

Z knihovny / z knihkupectví: Nastupovat, jedeme!



Zábavné a hravé verše a spousta dopravních prostředků. Autoři Dagmar Hilarová a Jiří Kalousek zaveleli Nastupovat, jedeme! a vytvořili knihu o cestování. Vypůjčili jsme si ji v knihovně, oblíbili si ji, a když se pak naskytla příležitost, pořídili jsme si vlastní. 


Malí čtenáři se na stránkách seznámí s auty, vlakem, motorkou, autobusem, letadlem a metrem. Poslední jmenované dostalo v knize největší prostor a vypadá to, že ho autoři trošku protežují. Jenže! Když se podíváte, v jakém roce vyšlo první vydání (1975), a zjistíte, v jakém roce začalo jezdit pražské metro (1974), budete mít jasno. A tak se tedy domnívám, že autoři vložili do Nastupovat, jedeme! své okouzlení rychlou podzemní jízdou Prahou. (Pokud tomu bylo jinak, opravte mě prosím.)




Nastupovat, jedeme! má jednu příjemnou schopnost. I když už jste unavení a předčítáte z posledních sil, tahle jízda typických ilustrací malíře a karikaturisty Jiřího Kalouska s odlehčeným textem Dagmar Hilarové* vám pozvedne náladu.


V přeplněném autobusu
vezla tetka na trh husu.
Husa stála, nekejhala,
asi ráda cestovala. 

***

Cinkylinky, cinkylinky,
jede tramvaj Kateřinky.
Cestují v ní panenky
na strakaté jízdenky.

A jaké dětské čtení umí zlepšit náladu vám? Podělte se v komentářích, děkujeme!


*Tip pro velké čtenáře: Mimochodem, spisovatelka a básnířka Dagmar Hilarová prožila jako dospívající dívka transport do terezínského ghetta, o svém osudu napsala knihu Nemám žádné jméno. Rukopis byl několik desetiletí přisuzován nizozemské spisovatelce, která si jej přivlastnila.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí čtenáři blogu, děkujeme za vaše komentáře, tipy a postřehy.